kertmanufaktúra

2012. május 1., kedd

A kert színei: a sárga

Boglárcserje (Kerria japonica)

Szeretem. Szeretem élénkségét, szeretem hasznosságát. Szeretem, mert jó, érdekes szín.

Akkor is, ha néha kissé erős. Akkor is, ha olykor hivalkodónak tűnhet. De van egy remek tulajdonsága, ezért (is) használom gyakran a kertek tervezésekor: élénkebbé, élőbbé varázsolja a többi növényt, és így a kertet is. Amolyan viszonyítási pontot képez. Zöldebb lesz tőle a zöld, erősebb a fehér, mélyebbé válnak mögötte a zöldes árnyalatok, képes kiemelni foltokat, nyáron pedig pompa és ragyogás minden, ami sárgállik, lüktet és ég a kertben.

Cicakafark (Achillea)
(pictokon.net)
A sárga – de ilyen a vörös, a piros, a narancs is –, mint a meleg színek, élénkítő hatásúak. Amikor egy kertet egészében vizsgálunk, abban a zöld a meghatározó. A zöld szín megnyugtat, pihentet. Ezt a (meg)nyugtató hatást élénkítik a sárgában pompázó növények. Nyár és napimádóknak, életigenlőknek kifejezetten ajánlott sárga (virágú, levelű) növényeket ültetni a kertbe. Az már megfontolandó, hogy egy nyugodt olvasósarok kialakításakor vagy egy pihenőpad elhelyezésekor telepítsünk-e a közelbe vörös, piros vagy napsárga növényeket. Oda inkább semlegesebb színűek – kék és ezüst illenek –, vagy ha mindenképpen ragaszkodunk itt is az élénkebb árnyalatokhoz, érdemes fehérrel tompítani az erőteljes színhatást. Ha úgy tartja kedvünk, akár kialakíthatunk egy egész kertet vagy kertrészt színek szerint is. Lehet hófehér, kékes vagy éppen sárga kertünk.

Sárgaviola (Erysimum cheiri)
(imagejuicy.com)
Az élénkebb, teltebb színű virágok elhelyezésénél érdemes figyelnünk arra, hogy ezek a kert hozzánk közelebb eső területére kerüljenek, a távolabbi, kerítéshez közeli szakaszokra pedig a kevésbé élénk színűek közül válogassunk. Csinálhatjuk fordítva is, de akkor tudomásul kell vennünk, hogy kertünket optikailag alaposan megrövidítjük, s ez a térben kifejezetten zavaróvá válhat. Ha a távolabbra telepített növényeink semlegesebb, visszafogottabb színűek lesznek, akkor térérzetben, látványban nagyobb teret kapunk és az egész kert egységesebb, s nem utolsósorban megnyugtatóbb lesz. Egy ilyen diszkrétebb színű növényfal kialakítására kiválóak az örökzöldek, s előttük nagyszerűen érvényesülhetnek az élénkebb színek.

A fehér lágyítja az erős színhatást
Figyelnünk kell arra is, hogy a kertben a színek és a növények soha nem önállóan léteznek. A növényeket úgy kell egymás mellé telepítenünk, hogy méretükben, látványukban, formájukban, foltjaiban és színekben egymással összhangban legyenek. Nem szerencsés a vörös és zöld ütemes változtatása, ahogy a több méter hosszúságban egymás mellé ültetett sárga és kék virágú növények kizárólagossága sem jó. A meghökkentő, szokatlan, figyelemfelhívó hatás lényege éppen egyediségében, kiemelő képességében, a körülötte található környezethez viszonyítható másságában van, úgyhogy a kontrasztok kialakításánál biztosan érdemes ragaszkodni a bevált recepthez: a kevesebb több.

Levendula cipruskával
Nézzünk néhány egymással békésen megférő színösszeállítást sárgával kombinálva. Ilyen a sárgászöld narancssárgával, a sárga a pirosas sárgával. Jól mutat egymás mellett a sárga, a kék és a piros. Vagy a sárga a kékeslilával és a pirosas lilával. Érdekes hatás érhető el, ha a sárga mellé narancspiros, lila és kékeszöld növények kerülnek. Egy nagyobb kertben vagy virágágyásban bátrabban kísérletezhetünk a színekkel, de egy kis kertben vagy mini ágyásban már óvatosabbnak kell lennünk.

Milyen növényeket használhatunk fel, ha a sárgát imádjuk?

Bugás csörgőfa (Koelreuteria paniculata)
(hort.uccon.edu)
Ha sárgás árnyalatú, nagyobb méretű lombhullató fákat szeretnénk, akkor szóba jöhet a Japánakác (Sophora japonica), amit gyakran kínai pagodafa néven látunk viszont. Érdekes színfoltja lehet a (kissé nagyobb méretű) kertnek a Bugás csörgőfa (Koelreuteria paniculata).





Ha kisebb méretekben utazunk, bátran támaszkodhatunk a sárga virágú cserjék népes csoportjára, például a boglárkacserjére (Kerria japonica), a Cserjés pimpóra (Potentilla fruticosa),

Cserjés pimpó (Potentilla fruticosa)
(preisvg.de)
az Aranyribiszkére (Ribes aureum),
Aranyribiszke (Ribes aureum)
(wnmu.edu)
az Aranyvessző (Forsythia x intermedia)
Aranyvessző (Forsythia x intermedia)
(pictokon.net)
vagy a zanót (Cytisus) fajaira, fajtáira.

Lehetnek kertünkben sárgán virágzó évelők, lehetnek egynyáriak, választhatunk levelükkel díszítő fűszernövényeket, és telepíthetünk virágzáskor sárga foltot adó talajtakarót is, például Lizinkát.
Lizinka (Lyisimachia numullaria ’Aurea’)
(botanische-spaziergaenge.at)

Használhatjuk a Japán loncot (Lonicera japonica)
Japán lonc (Lonicera japonica)
vagy a Varázsmogyorót (Hamamelis) éppúgy, mint a Kúpvirág (Rudbeckia),
Kúpvirág (Rudbeckia)
(pictokon.net)
a Nárcisz, a Tulipán és a Menyecskeszem (Coreopsis) fajtáit.
Menyecskeszem (Coreopsis)
(hotplants.co.uk)

Néhány további kedves sárgaság

Téli jázmin (Jasminum nudiflorum)
(whatgrowsthere.com)

Apró nőszirom (Iris pumila)
(panoramio.com)

Aranylevelű citromfű (Melissa officinalis 'Aurea')
(perryhillnurseries.co.uk)

Csarab (Calluna vulgaris 'Gold Haze')
(canadaplants.ca)

A teljesség igénye nélkül további jól használható növények sárga jeligére
   Aucuba japonica ’Variegata’
   Carex elata ’Aurea’
   Chamaecyparis lawsoniana 'Alumigold'
   Chamaecyparis lawsoniana 'Ivonne'
   Chamaecyparis lawsoniana 'Stardust'
   Chamaecyparis pisifera 'Sungold'
   Ilex aquifolium ’Aureomarginata’
   Clematis orientalis
   Cornus alba ’Spaethii’
   x Cupressocyparis leylandii 'Gold Rider'
   Eleagnus pungens ’Maculata’
   Hemerocallis
   Hosta ’Sun Power’
   Juniperus communis 'Depressa Aurea'
   Origanum vulgare ’Aureum’
   Pinus mugo 'Wintergold'
   Pyracantha ’Soleil D’Or’
   Salvia officinalis ’Icterina’
   Taxus baccata 'Aurea'
   Taxus cuspidata 'Aurescens'


Végül álljon itt egy példa a sárga szín használatára nagyvonalú ecsetkezeléssel.
Alkalmazása a tájépítészetben is gyakori :)

1 megjegyzés: