kertmanufaktúra

2012. június 25., hétfő

A szurokfű

Fűszer-, gyógy- és dísznövényként is kiváló
(www.biopix.com)
Ha nyár, akkor napfény, meleg, a szabadság némiképp nagyobb érzete, aztán grillezés, és sütögetés nélkül is ámulatba ejtő illatok a kertben és a teraszon, merthogy nyaranta ott is gazdag növénysereglet leledzik. És például szurokfű.

A szurokfű (Origanum vulgare) imádja a fényt és a meleget, nem jön zavarba, ha napokig nem kap vizet, megél a kifejezetten száraz, akár kövesebb, szikárabb talajokon is. Pompásan használható egy rézsű beültetésénél, egy támfal növényesítésénél, kerülhet sziklakertbe, nevelhetjük balkonládában a teraszon és az erkélyen is. Ha jól érzi magát, 70-80 centiméteresre is megnő, és neki tetsző körülmények között egyre nagyobb bokorrá nő.

Divatja akkor erősödött fel, amikor rendszeressé váltak az utazások „Olaszba”, „Görögbe” meg „Spanyolba”, hogy ottan ámulatba esvén az oreganós pizzák, húsok, paradicsomos kaják illatától és ízétől, oregánó rajongóvá váljunk. Magyar nevéről talán kevéssé ismert – amúgy többfelé vadmajorannának hívják – és sokan nem is tudták, hogy itthon is évszázadok óta megterem: erdők szélén biztosan találkozhatunk vele.

Vethetjük magról vagy palántázhatjuk, társául választhatunk kakukkfüvet, levendulát és rozmaringot éppúgy, mint nyuszifület, varjúhájat vagy napvirágot. Általában öt-hat év után, amikor már terjedelmes bokorrá nő, tőosztással is szaporíthatjuk.

A grillezésnél kihagyhatatlan
(www.about-garden.com)

Felhasználhatjuk frissen és szárítva húsokhoz, paradicsomos és hagymás ételekhez, mediterrán lakomákhoz, grillezéshez és salátákhoz is.

Teáját megfázás ellen is ajánlják, de hasznos étvágygerjesztőként és az emésztést segítő szerként is.

Kedvező körülmények között évente kétszer is szüretelhető, először júniusban, másodszor pedig olyantájt, amikor még zöldel(l) a nyárfa az ablak előtt...

Akkor is jó hasznát vesszük, ha bab- vagy káposztalevest főzünk, pástétomot készítünk, de nem rossz választás sajtféleségekhez sem.



A korabeli leírások kiemelik baktériumölő és idegnyugtató hatását, amúgy nemcsak Egypitomban, Kínában is nagy becsben tartották. Szurokfüvünket késő ősszel érdemes visszavágni, ezt tavasszal erősebb növekedéssel hálálja meg. Ha tápanyagban némiképp gazdagabb talajba kerül, alaphangon is fantasztikus illata még erőteljesebbé válik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése